5 mentalno poticajnih igara za pse

Jedna od najpoželjnijih riječi na koju će se sigurno odazvati i vaš ljubimac jest riječ „šetnja”. Šetnja psima omogućuje istraživanje svijeta izvan prostora u kojem borave te aktivno provođenje vremena s vlasnikom. Šetači pasa mogu iskoristiti šetnje za zadržavanje njihove aktivnosti i pažnje te za mentalne vježbe.

Aktivnosti i poslastice za pse

1. LOV NA POSLASTICU

Kod ove igre ili aktivnosti potrebno je nekoliko poslastica koje vaš ljubimac najviše voli. Možete je izvoditi na jednostavan način.

Tijekom šetnje sa psom, u neposrednu blizinu šetališta povremeno bacite nekoliko njemu omiljenih keksa – možete odabrati različite okuse hrskavaca Nupper. To učinite tako da bude što neprimjetnije, a zatim psu dajte blagu naredbu: „Traži”. Igra može imati puno različitih učinaka. Potiče koncentraciju psa na vas, a osim toga odvraća psa od smetnji kao što su drugi ljudi ili psi. Prilikom traženja psi napinju organe njuha i mozak te aktivno provode šetnje.

2. „SEMAFOR”

Za igru su vam potrebne samo govorne naredbe – stani i kreni (idemo). Uz umjereno brzo hodanje brzo se zaustavite i izgovorite riječ „stop”. Pričekajte da pas sjedne i usmjeri pozornost na vas. Nekoliko trenutaka zastanite i zatim recite „kreni (idemo)” te to učinite i vi. Svaki put kad se pas zaustavi i kad ponovno nastavite hod, pohvalite ga i nagradite. Ta je vježba idealna za šetnje po gradu, posebno kada se nalazite pred pješačkim prijelazom.

Igra će aktivirati razmišljanje. Nakon određenog vremena i vježbanja shvatit ćete da ta naredba može biti korisna i u drugim okolnostima – na primjer kada tijekom šetnje budete željeli izbjeći drugog psa ili životinju, ispred prepreke ili opasnosti.

Mentalne igre s psećim poslasticama

3. PREPREKA TIJEKOM ŠETNJE

Šetnje su same po sebi zabavne, ali ih možemo obogatiti i time da stvorimo izazove s preprekama. Upotrijebite maštu. U hodanje, na primjer, uključite hodanje gore-dolje po stepenicama, penjanje po stablima ili korijenju drveća, sa skokovima na klupice u parku. Sve rezultate nagradite. Budući da vrlo brzo može biti previše poslastica, pomognite si izračunom količine poslastica Nupper i obogatite aktivan dan slasnim okusima.

Tjelesno vježbanje s preprekama možete uvesti u dnevnu ili tjednu rutinu, a pas će napeti mozak i pouzdati se u vaše upute. Bit će koncentriran na vas i razmišljat će o svakom sljedećem izazovu. Brzo ćete primijetiti napredak jer će nakon nekoliko ponavljanja željeti i sam ponoviti vježbu.

4. BRZO-POLAKO-SEMAFOR

Sljedeći stupanj igre Semafor jest igra tijekom koje u šetnji neko vrijeme hodate brzo, neko vrijeme polako, a na kraju puta se zaustavite. Pritom dajte psu naredbu „brzo” i „polako” ovisno o brzini svojega hoda. Brzinu hoda, naravno, prilagodite sebi i svojim mogućnostima. Isto učinite ako ste vlasnik mladunca ili starijeg psa te prilagodite brzinu pasmini.

Kada se pas navikne na naredbe i njegova pažnja bude usmjerena na vas, možete kombinirati redoslijed naredbi. Za dobro obavljen zadatak uvijek ga pohvalite i nagradite.  

5. PRAĆENJE

Igru možete započeti na igralištu ili u parku, gdje bez prepreka možete jednostavno mijenjati smjer hodanja. Sve što morate učiniti jest da se nikada ne usmjerite točno onamo kamo vas vodi vaš pas. 

Igra je zabavna, a tijekom nje možete i trčati, što će psu biti još zabavnije.

 

IZVORI:

10 Fun Games to Play With Your Dog, Last Updated On October 9, 2019 By Puppy Leaks.

Fun, Cognitive Training Games To Make Your Dog Smarter, By Jordan Upmalis: Jan 23, 2019.

10 Brain Games to Play With Your Dog, By Jaymi Heimbuch, Updated August 06, 2019.