Aktivnosti za mene i mojeg psa

Sve se više ljudi odlučuje na kupnju kućnog ljubimca. Na samom vrhu najpopularnijih kućnih ljubimaca zasigurno su psi. Takva odluka ne samo da vam preokreće svakodnevicu nego je i obogaćuje raznim aktivnostima. Što zapravo možete raditi sa psom i kakve su aktivnosti najpogodnije za vašeg kućnog ljubimca? Odgovori na sva ta i mnoga druga pitanja nalaze se upravo u ovom članku.

Pseća škola – vježba čini majstora

Kod kuće imate štene puno energije? Kao prvo, upišite ga u pseću školu. I ako mislite da mu pseća škola nije potrebna, ne odugovlačite s tim, jer upravo su u ranim godinama učenje i pseća škola vrlo važni za vašeg psića. Tamo psići u koracima uče pravila ponašanja te ujedno dolaze u kontakt s drugim psima što dovodi do psihološkog i socijalnog razvoja vašeg kućnog ljubimca. I vlasnik uči određene strategije i trikove kako učiti i dresirati svojeg psa. Najvažnije pravilo koje pritom ne smijete zaboraviti (vrijedi i izvan pseće škole): pozitivno ponašanje uvijek je potrebno nagraditi psećim poslasticama, jer tako pas lakše zapamti što je ispravno, a što pogrešno.

Trčanje s psom

Aktivni zajedno!

Ima li što ljepše od toga da na slobodan sunčan dan provedete vrijeme u prirodi sa svojim psom? Mnogo je aktivnosti kojima se u takvim prilikama možete baviti. Možete se na primjer odlučiti na klasičnu šetnju ili igranje loptom u parku. Ne zaboravite, svejedno je što odaberete dok se god vi i vaš najbolji prijatelj zabavljate. Pritom nastaje i emocionalna povezanost koju osjećate i vi i vaš kućni ljubimac. Što je veza snažnija, to je veće i povjerenje među vama. Povjerenje je važan čimbenik u dresuri psa, ponajprije u aktivnostima u kojima je naglasak na suradnji između psa i njegova vlasnika. Dakle, tko ima želju isprobati nešto novo sa svojim kućnim ljubimcem, neka odabere jednu od sljedećih aktivnosti:

Agility

Za agility su vjerojatno svi čuli jer je to jedna od najpopularnijih aktivnosti u kojoj pas i čovjek zajedno savladavaju prepreke. Cilj je da pas pomoću uputa svojeg vlasnika uspješno prijeđe poligon s postavljenim preprekama. Svaki je početak težak, zato nemojte odmah odustati ako pas ne sluša vaše naredbe. Postoje metode i trikovi koji pritom mogu pomoći, npr. pseće poslastice za uspješno obavljen zadatak. Poslastice u tom slučaju nisu samo nagrada nego tijelo opskrbljuju dodatnim vitaminima i mineralima.

Agility sa psom

Rally obedience

Rally obedience je kombinacija poligona i vježbi u području poslušnosti, gdje su istodobno važni preciznost i tempo. To je prilično nov sport, stoga mu polako raste popularnost među vlasnicima pasa. Ono što je najbolje kod te aktivnosti – pas i njegov vlasnik prije nastupa cijelo su vrijeme zajedno te smiju i komunicirati. Vlasnik, dakle, aktivno sudjeluje i pritom na svakom koraku potiče i motivira svojeg kućnog ljubimca.

Canicross i bikejoring

Ako ste vi i vaš pas vrlo aktivni u sportu i puni energije, canicross ili bikejoring idealni su za obogaćivanje vašeg dnevnog treninga. Kod canicrossa je riječ o trčanju kod kojeg pas pomaže, odnosno nježno vuče svojeg vlasnika za sobom. Bikejoring je slična aktivnost, a razlika je u tome što je vlasnik psa na biciklu. Budući da su obje aktivnosti vrlo naporne i za vlasnika i za psa, potrebno je paziti na to da vaš kućni ljubimac popije dovoljno vode i pojede kakvu poslasticu za pse s visokim udjelom bjelančevina koja regenerira mišiće i opskrbljuje tijelo dodatnom energijom.

Flyball

Flyball je svojevrsna utrka sa štafetom kod koje četiri psa iz istog tima jedan za drugim moraju prijeći poligon. Cilj je tog sporta što brže prijeći prepreke do flyball-stroja, pritisnuti gumb za ispucavanje loptice, uhvatiti lopticu i s njom trčati kroz preostale prepreke te na kraju prijeći ciljnu crtu. Riječ je o zahtjevnijoj aktivnosti kod koje je u prvom planu timski duh, stoga je pogodnija za već dresirane pse kojima upute vlasnika nisu strane. Unatoč tome, u njoj se mogu okušati i početnici koji su željni novih izazova.

Aktivan pas

 

Izvori:

Christiana Sondermann. (2005). Das große Spielebuch für Hunde: Beschäftigungsideen - Spaß im Hundealltag. Brunsbek: Cadmos.

Kyra Sundance. (2011). 101 način za večjo aktivnost z vašim psom!

Ali Canova. (2008). Agility Training for You and Your Dog: From Backyard Fun To High-Performance Training. Guilford: Rowman & littlefield.