Preporučljive aktivnosti za starije pse

Aktivan život, zdrava prehrana i kvalitetne poslastice doprinose očuvanju zdravlja i vitalnosti i pasa u kasnijem životnom razdoblju. U članku ćemo zato određenu pozornost posvetiti kretanju i aktivnostima starijih ljubimaca u različitim godišnjim dobima.

Prije prvih aktivnosti starijeg psa preporučuje se posjet veterinaru

Kretanje je korisno ne samo za sve, već posebno za starije ljude, kao i starije pse. Ako stariji ljubimac nije navikao na tjelesne aktivnosti, preporučuje se da se o tome posavjetujete s veterinarom koji će moći dati savjet o tome koje aktivnosti su s obzirom na zdravstveno stanje i tjelesnu kondiciju psa prikladne, a koje je radije potrebno izbjegavati.

Psa koji nije naviknut na aktivnosti možete potaknuti tako da ga pri svakoj reakciji na naredbu i nakon svakog novog uspjeha nagradite kvalitetnim poslasticama za pse koje ste pripremili i spremili u naprtnjaču ili u džep. Poslastice mogu biti učinkovita motivacija za poticanje aktivnosti i ostvarivanje željenih uspjeha. Provođenje odgovarajućih aktivnosti koje ćete nagraditi pravilno odabranim poslasticama bit će jamstvo zainteresiranosti psa za nove podvige, što će doprinijeti sve boljem raspoloženju psa. Redovito i umjereno vježbanje poboljšat će cirkulaciju tijela, spriječiti povećanje tjelesne mase i poboljšati opće dobro raspoloženje psa.

Stariji psi i aktivnosti

Tjelesna aktivnost starijih pasa važna je za njihovo jačanje zdravstvenog stanja

1. Šetnje prilagođene psu uz motivaciju

Šetnje sa starijim psom neka budu kratke, ali što češće. Zahtjevnost staze mora se prilagoditi zdravstvenim tegobama psa i njegovoj tjelesnoj kondiciji. Za šetnje odaberite sjenovita područja, izbjegavajte sunce. Preporučujemo da vrijeme šetnje prilagodite uvjetima godišnjeg doba. Ljeti krenite u šetnju u ranim jutarnjim satima i kasno popodne, a zimi je, naravno, bolje da šetnje obavite po dnevnom svjetlu. Tlo ne smije biti prezahtjevno: visoka trava, pijesak ili led za starije pse više su stresni nego ugodni.

Šetnje neka budu raspoređene jednakomjerno tijekom dana. Ako primijetite da se pas umorio, stanite i pričekajte nekoliko minuta. Na šetnju ne zaboravite ponijeti poslastice kojima možete stimulirati i motivirati psa.

Prehrana u starim psećim godinama

2. Plivanje za pse plivače

Plivanje je za mnoge pasmine pasa zabavna i osvježavajuća aktivnost, a kod starijih pasa djeluje i terapeutski. Najbolje je da u vodu uđete zajedno s psom i pomognete mu u plivanju na kratke udaljenosti. Odaberite odgovarajuću dubinu i pobrinite se da aktivnost bude sigurna za vas i za vašeg psa. Plivanje blagotvorno djeluje na zdravstveno stanje kostiju i zglobova, a jača i mišiće. Ako se pas boji vode, nemojte ga prisiljavati na plivanje i potražite drugu aktivnost.

3. Učenje novog trika s poslasticom

I starije pse možete naučiti nove jednostavne trikove. Nove će brže naučiti psi koji su već i prije učili i navikavali se na različite radnje, ali nikada nije kasno. Kod pasa koji nisu navikli na učenje, a želite ih potaknuti na to, strpljivo prezentirajte vježbu, a svaki, čak i najmanji uspjeh nagradite hrskavim poslasticama za pse. Za starije pse prikladnije su one mekše koje neće uzrokovati poteškoće kod grizenja. 

Jedan od preporučljivih trikova je traženje. Poslasticu za pse sakrijte na skrovito mjesto – ispod psećeg kreveta kod kuće ili ispod klupe u parku. Mjesto neka bude pristupačno kako pas ne bi izgubio motivaciju. Recite psu kada je vrijeme za traženje. Kada pas pronađe poslasticu, nagradite ga njome, a za pohvalu mu ponudite još jednu. Za starije pse prikladne su poslastice za pse Nupper jer su visokoproteinske i imaju tri različita okusa. Zato ih toplo preporučujemo za uvođenje novih načina vježbanja. 

Pseća hrana za starije pse

 

Izvori:

Qagwalking: activity, activities for senior dogs

Top Dog: The top 5 benefits of swimming for dogs

Tandfonline: Teaching an Old Dog New Tricks: Past, Present, and Future Priorities For Higher Education Physical Activity Programs
Drue T. Stapleton,Andrea R. Taliaferro &Sean M. Bulger, Pages 401-418 | Published online: 17 Jan 2017