Alergije kod pasa: Hidrolizirane bjelančevine u psećoj hrani

Nedavno ste šetali parkom sa svojim psom i radoznalo naćulili uši kada su drugi oduševljeni vlasnici dlakavaca razgovarali o „hidroliziranim bjelančevinama”? Ili ste na nekom forumu pronašli opsežnu debatu o tome, ali niste točno znali o čemu je riječ? A možda ste i poželjeli razumjeti što se sve nalazi u određenoj hrani za vašeg ljubimca, ali si niste znali objasniti zašto su među sastojcima navedene i hidrolizirane bjelančevine.

Zbog sve veće povezanosti životinje i čovjeka u svakodnevnom životu te dostupnosti podataka, osim zanimanja za životinje, povećana je i briga o njihovom zdravlju i dobrom osjećanju. Ne iznenađuje činjenica da se vlasnici životinja sve češće zanimaju za kupnju kvalitetne hrane.

Alergije na određeni sastojak u hrani

Bjelančevine su nužan sastojak svakog obroka potreban za razvoj i očuvanje mišićne mase, sintezu hormona, normalan rad imunološkog sustava itd. Organizam pomoću enzima „razbija” molekule bjelančevina iz hrane na manje čestice pod nazivom aminokiseline, a iz njih se stvaraju nove bjelančevine. Probavni trakt djeluje kao „vratar” koji omogućava prelazak hranjivih tvari iz crijeva u organizam, a istovremeno onemogućuje ulazak mikroorganizama i drugih štetnih tvari. Ponekad tijelo prepozna određeni sastojak iz hrane (najčešće su to bjelančevine) kao opasnost za zdravlje i zato aktivira imunološku reakciju.

Loše raspoloženje pasa: simptomi alergije

Kakvi su znaci prehrambene alergije?

Simptomi karakteristični za alergiju su svrbež po cijelom trupu ili samo na šapama, ušima i dijelovima njuške, gubitak dlake, promjene na koži i česte infekcije kože i ušiju. Kod nekih pasa mogu se pojaviti i povraćanje, proljev i prekomjerno napinjanje.

Simptomi se mogu pojaviti u različitoj starosti, ali su češći kod mladih pasa starosti do godinu dana. Mogu se pojaviti netom nakon hranjenja novom vrstom hrane, ali i nakon više godina konzumiranja iste hrane. Pasmine koje su sklonije alergijama su labradori, koker španijeli, zlatni retriveri, njemački ovčari, šarpei i pudle.

Što su hidrolizirane bjelančevine?

Hidroliza je postupak u kojem se pomoću enzima odvija cijepanje većih molekula bjelančevina na aminokiseline i bioaktivne peptide (kratke lance aminokiselina). Te su čestice tako male da imunološki sustav na njih ne može reagirati. Zato veterinari često propisuju takvu hranu pacijentima koji imaju alergije na određene sastojke u hrani ili kroničnu upalu crijeva.

U prehrani pasa često se upotrebljavaju hidrolizirane bjelančevine od pilećeg mesa (hidrolizirane pileće bjelančevine). Zbog procesa enzimske hidrolize dobivene hranjive tvari imaju funkcionalna svojstva, što znači da su takve bjelančevine visoko probavljive, ali istovremeno i potiču tek. Bioaktivni peptidi imaju pozitivan utjecaj na zdravlje i metabolizam – poboljšavaju apsorpciju hranjivih tvari u probavnom traktu i djeluju kao antioksidanti, dodatno smanjuju razinu šećera u krvi i krvnog tlaka te povoljno utječu na imunološki sustav.

Alergije pasa na piletinu

Prehrana kod alergija

Alergije se potvrđuju eliminacijskim prehrambenim testovima tijekom barem dva mjeseca. Psi u tom razdoblju jedu samo dijetu s hidroliziranim bjelančevinama, odnosno hipoalergenu hranu ili hranu sa samo jednim izvorom bjelančevina s kojima još nisu bili u dodiru (monoproteinske dijete). Ako simptomi nestanu i ponovno se pojave kada psa hranimo prethodnom hranom, alergija je potvrđena.

Ako je vaš pas zdrav i ne primjećujete poteškoće u vezi s prehranom, svakako je bolje da ne mijenjate režim prehrane. Ako mu želite obogatiti svakodnevnicu i razmaziti ga, savjetujemo da ga nagradite poslasticama Nupper.

 

 

Izvori:

The Effects of Glucosamine Hydrochloride on Subchondral Bone Changes in an Animal Model of Osteoarthritis.

Pet Food Industry: Increasing pet food nutrition value with hydrolyzed proteins.

Pet MD: What Is Hydrolyzed Protein Dog Food?.

Cave N., Hydrolysed Protein Diets, World Small Animal Veterinary Association World Congress Proceedings (2013).

Masuda K. et al., Hydrolyzed diets may stimulate food-reactive lymphocytes in dogs, J Vet Med Sci (2020).