Bjelančevine u psećoj prehrani

Psećem organizmu za normalan rad potreban je pravi omjer hranjivih tvari, bjelančevina, masnoća, ugljikohidrata, vlakana te vitamina i minerala. Svaka od navedenih hranjivih tvari za pseći je organizam esencijalna i uvjet je za očuvanje njegova zdravlja. Bjelančevine su sastavni dio svih stanica i obavljaju važne funkcije u psećem organizmu. Nužno su potrebne za rast i razvoj, a doprinose i dobrom radu mišića te jačaju imunosni sustav. Osim nabrojenih prednosti psu također pružaju osjećaj sitosti. 

Bjelančevina su, dakle, jedna od životno važnih hranjivih tvari. Kao sastavni dio stanica važan su element u staničnim procesima. Čine ih aminokiseline koje se u prirodi pojavljuju u više od 200 različitih oblika. Čine ih ugljik, kisik i dušik, a neke i sumpor i fosfor, između kojih se stvara peptidna veza. Pod nazivima dipeptidi i polipeptidi nalaze se aminokiseline do molekularne mase 10 000, a naziv ovisi o broju povezanih elemenata. Aminokiseline iznad navedene molekularne mase nazivaju se bjelančevine. 

Izvori bjelančevina

Razlikujemo bjelančevine biljnog i životinjskog podrijetla, koje se razlikuju po aminokiselinskom sastavu. Bjelančevine biljnog podrijetla lako su dostupne i svaki dan ih konzumiramo i mi i naši psi. Bjelančevinama biljnog podrijetla obično nedostaje upravo onaj dio koji je za pse esencijalan. Zato ih u pseću prehranu uvodimo putem bjelančevina životinjskog podrijetla koje, za razliku od onih biljnog podrijetla, imaju višu biološku vrijednost. Meso, ribe, mliječne proizvode i jaja čine aminokiseline koje se mogu iskoristiti do višeg stupnja. Prehrana životinjskog podrijetla inače sadržava više bjelančevina nego ona biljnog podrijetla, ali su za uravnoteženu pseću prehranu te zdrav rast i razvoj nužne obje.

 

Količina pojedinih životinjskih i biljnih izvora bjelančevina po jedinici mase:  

Namirnica (sirova)

Bjelančevine (g/100 g)

Pileće meso – bijelo

22,2

Pačetina

18,28

Janjetina

16,56

Jaja

12

Losos

20,42

Brokula

2,82

Grah

1,83

Grašak

5,42

Izvor: https://ndb.nal.usda.gov/ndb/search/list

 

IZVORI:

The  journal of nutrition: Amino Acid Composition and Digestibility of Four Protein Sources for Dogs: Karin Neirinck, Louis Istasse, Annick Gabriel, Christian Van Eenaeme And Jean-Marie Bienfait Veterinary Faculty, State University B43 Sart Tllman, 4000 Liege, Belgium.

ScienceDirect: The amino acid composition and protein quality of various egg, poultry meal by-products, and vegetable proteins used in the production of dog and cat diets: DonadelliR A*JonesC K†BeyerR S.

Journal od Animal Science: Protein and amino acid bioavailability estimates for canine foods: W. H. Hendriks, E. J. Bakker, G. Bosch: Journal of Animal Science, Volume 93, Issue 10, October 2015, Pages 4788–4795.