Četiri najčešće probavne tegobe kod pasa

Probave tegobe jedan su od najčešćih razloga odlaska vlasnika pasa veterinaru. Budući da su probavne tegobe psa neugodne za psa kao i za vlasnika, najbolje je što prije poduzeti određene mjere. Poznate su dvije vrste probavnih tegoba – akutne i kronične, a način liječenja ovisi o pojedinačnim uzrocima, simptomima koji se pojavljuju u obliku povraćanja, proljeva, mršavljenja itd.

POVRAĆANJE

Kod nekih pasa povremeno povraćanje normalna je pojava. A je li zaista sve u redu? To može biti uzrok mnogih drugih problema. Vlasnik mora bilježiti učestalost povraćanja, vrijeme i boju jer samo na taj način veterinar može utvrditi uzrok i propisati odgovarajuću terapiju.

Psi s probavnim problemima

PROLJEV

Proljev je klinički znak koji se manifestira učestalom i/ili tekućom stolicom. Uzrok nastanka proljeva može biti bilo koji čimbenik koji utječe na apsorpciju vode u organizmu i njezino izlučivanje u crijevima. U slučaju proljeva pas gubi prekomjerne količine vode, stoga vlasnik mora osigurati hidraciju i posjetiti veterinara. Uzrok proljeva može biti i neprikladna hrana, zato ju je potrebno odmah prilagoditi.

NADUTOST

Nadutost je česta tegoba nekih pasa. Razlog te pojave može biti nepravilno konzumiranje hrane. Riječ je o psima koji gutaju hranu, pri čemu zajedno s hranom unose velike količine zraka, te o psima koje vlasnici hrane jednom dnevno. U težim slučajevima ta probavna tegoba može uzrokovati zatvaranje jednjaka, što znači da pas ne može ni ispustiti zrak ni povratiti. U tom slučaju vlasnik može primijetiti otečen trbuh, bolove i prekomjerno slinjenje. Ta pojava zahtijeva hitnu i brzu veterinarsku skrb.

Probavni problemi pasa

PANKREATITIS – upala gušterače

Ta se bolest vrlo često pojavljuje tijekom praznika – Božića, Uskrsa, kada i vlasnici sami često prelaze granice s konzumiranjem masne, slatke hrane. Uzrok problema kod upale gušterače može biti masna, slana hrana koju psi dobiju „sa stola”. Prvi simptomi koje obično primjećujete mogu biti često povraćanje ili proljev te očito lošije raspoloženje.

Probavne tegobe za pse su iznimno neugodne. Preporučamo pažljivo promatranje i, u slučaju bilo kakvih promjena koje primijetite na psu, brzo reagiranje. Bolesne životinje trebaju veterinarsku skrb te prilagođenu hranu dobrog okusa koja potiče tek i pozitivno utječe na opisane probavne tegobe.

 

IZVORI:

Dog Vomit: Types, Causes, and When to Call the Vet, Jessica Remitz, Jan 06, 2017.

Dogs Natturaly Magazine: How To Stop Dog Diarrhea: 4 Simple Steps, By: Dana Scott, Updated On May 22, 2020.

Vetericyn: 5 Most Common Dog Digestive Issues, October 10, 2019.