Dlaka – neka uvijek bude sjajna i njegovana

Pripremite svojega psa na različite vremenske prilike tijekom svih godišnjih doba. Mraz i sol zimi, kiša u proljeće, sunce, morska voda ljeti i vlažno te vjetrovito vrijeme ujesen na vašem ljubimcu ostavljaju posljedice, stoga je važno dobro njegovati dlaku i štoviše – dobro je „nahraniti“. 

 

„Odijelo čini čovjeka?” Vrijedi li onda i da „dlaka čini psa?” Zdrava dlaka prvi je pokazatelj koliko smo brižni i odgovorni prema svojim psima. Zdrava dlaka, za razliku od suhe i lomljive, masne ili prašnjave, meka je, sjajna i bez mirisa. Naravno, izgled se od pasmine do pasmine razlikuje. Neki psi imaju čvrstu i grubu dlaku, a drugi kratku i meku. Bez obzira na duljinu i tip dlake za prepoznavanje zdrave dlake vrlo je važan njezin miris. Inače je stanje dlake uvjetovano pasminom, godišnjim dobom i okruženjem u kojem boravi pas (zatvoreni prostor – kuća, stan ili uglavnom boravi na otvorenom – na vrtu). Bez obzira na sve to, neugodan miris dlake znak je da s psom nešto nije u redu.    

Zdrava i njegovana pseća dlaka

Linjanje kod pasa u pravilu je normalna pojava, ali ne smije biti prekomjerno. Za osiguravanje lijepe i sjajne dlake prvi je preduvjet odgovarajući sadržaj bjelančevina u hrani jer otprilike 90 posto dlake čine bjelančevine. U slučaju malog sadržaja bjelančevina u hrani, struktura dlake neće biti onakva kakva bi morala biti. Za poboljšanje izgleda dlake potrebno je odabrati takvu hranu i dodatke koji sadržavaju dovoljne količine omega 3 i omega 6 masnih kiselina, a najviše ih se nalazi u ribi. Losos, tuna i srdele u prehrani psa su više nego poželjni.

Dovoljan je već jedan tjedni dodatak ribe, kuhane ili pečene, a u svakodnevne obroke možete dodavati i laneno ili riblje ulje. Morate samo paziti da s uljima ne pretjerate. Prekomjeran unos, na primjer omega 6, može prouzročiti suhoću kožu i linjanje. Osim toga, prekomjerno i neravnomjerno linjanje dlake i njezin neugodan miris mogu biti posljedica vanjskih parazita, alergija, ozljeda, bolesti bubrega, jetra, štitnjače, bakterijskih i gljivičnih infekcija ili bolesti imunosnog sustava. U tom je slučaju psa potrebno odvesti veterinaru.

Sjajna pseća dlaka

Učinkovit vitamin za lijepu kožu i dlaku jest biotin. Kao i u ljudskoj kozmetici i prehrani, učinkovit je i kod pasa. U prirodi se nalazi u žumanjcima, jetri, cvjetači i ribama. Spada u skupinu vitamina B. Ako ga psi ne konzumiraju u dovoljnim količinama, posljedice će biti vidljive u obliku anoreksije, proljeva, kože poput krljušti ili suhe dlake bez sjaja. Biotin se dodaje i u poslastice BeShiny Nupper. 

Da biste sebi i psu osigurali lijepu, zdravu, sjajnu kožu i dlaku, morate, dakle, najprije osigurati pravilnu prehranu. Zdravi i živahni psi bit će odraz našeg odnosa prema njima, te će se i dalje ponosno šetati gradom, parkom i planinama tijekom zime i ljeta.

Sve proizvode Nupper možete pogledati OVDJE.

 

IZVORI: 

Journal of Small Animal Practice: Effect of omega‐3 fatty acids on canine atopic dermatitis: R. S. Mueller  K. V. Fieseler  M. J. Fettman  S. Zabel  R. A. W. Rosychuk  G. K. Ogilvie  T. L. Greenwalt:10 February 2006.

Springer Link: Omega-3 fatty acids and inflammation: Trevor A. Mori PhD, CPChem & Lawrence J. Beilin MD, FRACP, FRCP: Current Atherosclerosis Reports volume 6, pages 461–467(2004): Published: November 2004.

Medical News Today: Which foods provide biotin: Medically reviewed by Jillian Kubala, MS, RD — Written by Jayne Leonard on December 6, 2019.