Kako hraniti štenad?

U dilemi ste koja hrana može osigurati dobrobit vašeg novog člana obitelji? To je problem s kojim se susreće puno novih vlasnika pasa koji s tim još nemaju iskustva. Odgovarajuća prehrana vrlo je važna za normalan rast. Osim zdravlja i dugovječnosti, štenad koja dobiva odgovarajuću skrb ostvarit će i bolje rezultate na treninzima. Slijedi nekoliko kratkih i ključnih smjernica koje vam mogu pomoći pri odabiru prilikom sljedeće šetnje po odjelu s hranom za kućne ljubimce. Vaš mali dlakavac bit će vam zahvalan!

Koji su ciljevi odgovarajuće prehrane?

Štenetu želimo omogućiti normalan rast i odgovarajući razvoj imunološkog sustava te spriječiti debljinu i razvojne smetnje lokomotornog sustava.

Značajke odgovarajuće prehrane za štenad:

  • visoka energetska vrijednost,
  • laka probavljivost,
  • jačanje imuniteta,
  • pomoć u razvoju živčanog sustava, kostiju i drugih sustava,
  • komadići moraju biti prikladne veličine te prilagođeni usnoj šupljini i zubima štenaca.

Kakva je prehrana prikladna za razdoblje rasta?

Razdoblje rasta od ključne je važnosti za vitalnost i normalno funkcioniranje organizma. To je zahtjevan proces u kojem se međusobno prepliću genetski utjecaji (pasmina), prehrane (hranjiva vrijednost i količina) te drugih ekoloških čimbenika.

Štenad se mora hraniti optimalno, a ne maksimalno, inače se mogu pojaviti smetnje. Potpuna hrana namijenjena psima u razvoju sadržava više energije i hranjivih tvari nego hrana za odrasle pse koja nikako nije prikladna za hranjenje štenadi.

Energija

Rast je u početku vrlo intenzivan, a potrebe za energijom vrlo visoke. Kasnije, kada psi odrastu, te se potrebe smanjuju.

Štenad i spavanje

U razdoblju rasta kod životinja koje se preobilno hrane povećava se broj masnih stanica – kasnije se njihov broj bitno ne mijenja. Takve životinje su cijeli život sklone debljanju.

Loše probavljiva hrana niske energetske vrijednosti potiče prejedanje i prekomjerno punjenje probavnih organa, čemu slijede povraćanje i proljev.

Masnoće

Sadržavaju esencijalne masne kiseline (linolna kiselina, EPA, DHA), a važne su i kao nositelji nekih vitamina (A, D, E i K) te dodani izvor energije.

Ogovarajuća opskrba masnoćama doprinosi zdravlju kože i dlake te omogućuje normalan razvoj živčanog sustava, vida i sluha. Prekomjeran unos povećava rizik od debljine.

Kalcij i fosfor

Iako je mlađim psima potrebno i do 5 puta više kalcija nego odraslima, minimalni zahtjevi prilično su niski. Kalcij iz hrane mogu vrlo dobro iskoristiti, a u slučaju prevelikog unosa može doći do prevelikog zadržavanja u organizmu. Unos fosfora nije tako kritičan, ali je vrlo važan pravi omjer između kalcija i fosfora. To je važno ponajprije kod štenaca većih pasmina koji zbog neravnoteže i prekomjernog unosa mogu brzo doživjeti smetnje lokomotornog sustava.

Beljakovine

Važan su izvor gradivnih tvari za stvaranje tkiva. Komercijalne potpune hrane sadržavaju dovoljne količine odgovarajućih bjelančevina.

Voda

Voda je najvažnija hranjiva tvar. Psi uvijek moraju imati dostupan izvor svježe i čiste vode.

Briketi, konzerve ili oboje? Ili hrana pripremljena kod kuće?

Hrana u konzervama je skuplja, ali je psi i najviše vole. Provjerite podatak je li riječ o potpunoj ili dopunskoj hrani bogatoj bjelančevinama. Potonja je prebogata, neuravnotežena i nije prikladna za samostalnu prehranu.

Potpuna hrana u obliku briketa inače je najekonomičniji izbor. Neki vlasnici čak tvrde da briketi zbog fizikalnih svojstava (tvrdoća) čuvaju zdravlje desni i zuba.

Briketi za štenad

Obroke pripremljene kod kuće moramo uravnotežiti mineralno-vitaminskim dodatkom (to ne vrijedi za potpunu komercijalnu hranu).

Što je s poslasticama?

Količina poslastica ne bi smjela premašiti 10 % dnevnog unosa. To je posebno važno za pse koje nagrađujemo tijekom treninga. Pomoću našeg kalkulatora lako ćete izračunati dnevnu količinu ukusnih poslastica Nupper kojima ćete obogatiti treninge.

Kako trebam hraniti svoje štene?

Štene treba hraniti slično kao što je naviklo kod prethodnog vlasnika: sličnom (ako ne jednakom) hranom i u jednakim vremenskim intervalima. Prvi dan u novom okruženju ponudite mu manju količinu hrane nego što bi je inače dobio. Kada se navikne, ponudite normalnu količinu obroka i postupno je prilagođavajte prema starosti i tjelesnoj kondiciji.

Broj dnevnih obroka s obzirom na starost:

  • 2 do 3 mjeseca: 4 obroka dnevno
  • 3 do 6 mjeseci: 3 obroka dnevno
  • 6 do 12 mjeseci (do 24 kod najvećih pasmina): 2 obroka dnevno

Na što je potrebno obratiti pozornost?

Učinkovitost prehrane provjerava se redovitim praćenjem tjelesne mase, a još bolje ocjenjivanjem tjelesne kondicije šteneta (BCS). O toj, inače jednostavnoj metodi, kao i o ostalim dilemama možete porazgovarati s veterinarom, stručnjakom za prehranu.

Štenad aktivna svakodnevnica

 

 

IZVORI

Hand MS et al., Small Animal Clinical Nutrition, 5th Edition (2010).

Pes moj prijatelj: Vse, kar morate vedeti o hranjenju in prehrani pasjih mladičev.

Pets WebMD: Nutritional Needs of Puppies.

American Kennel Club: Puppy Feeding Fundamentals.