Kako izabrati najbolju hranu za psa

Izbor najprikladnije hrane za psa vlasnicima predstavlja pravi izazov. Pri traženju najbolje hrane za pse morate uzeti u obzir važne čimbenike. Prikupili smo nekoliko važnih informacija o tome što sve treba znati prije kupnje.

Vlasnici mogu kupiti hranu za pse u specijaliziranim trgovinama za male životinje, kod veterinara, na internetu, u supermarketima ili mogu odlučiti sami pripremati hranu kod kuće. Čimbenika koji utječu na odabir najprikladnije hrane za psa je puno. Vrsta i količina hrane i poslastica odabiru se s obzirom na potrebe psa koje ovise o:

  • dnevnoj aktivnosti* (trajanje šetnji, igre, treninga),

  • pasmini (na primjer nordijska, vodena, gigantska),

  • veličini,

  • tjelesnoj kondiciji* (Body condition score – BCS),

  • zdravstvenom stanju* i drugim specifičnim značajkama.

Hrana za mladunce

Aktivnost

Počnite s mjerenjem vremena aktivnosti psa i izračunajte prosjek. S manje kretanja označite aktivnost od 30 minuta, kada krenete na kraću šetnju s psom jednom do dvaput dnevno (stariji i bolesni psi); prosjek za normalno kretanje psa je oko dva sata dnevno; s puno kretanja (šetnje i treninzi) označite aktivnost pri kojoj se kreću do četiri sata dnevno. Količina hrane i poslastica treba biti prilagođena tome.

Tjelesna kondicija

Uvjereni smo da se kao vlasnici pasa prema njima moramo ponašati odgovorno. Zato redovito pratimo njihovu tjelesnu težinu i tome prilagođavamo hranu.

Preporučujemo sljedeće: dvaput mjesečno vaganje na istoj vagi u isto doba dana.

Zdravstveno stanje

U slučaju pojave bolesti hranu je potrebno na odgovarajući način prilagoditi. Na tržištu postoji puno dijetalnih hrana koje pridonose otklanjanju ili ublažavanju određene zdravstvene tegobe. Prije kupnje takve hrane morate se posavjetovati s veterinarom.

Nupper najprikladnija hrana za mladunce

Vrstu hrane pažljivo odaberite ovisno o potrebama psa, a količinu hrane, koja je navedena u tablicama odabranog proizvoda prilagodite gore nabrojenim čimbenicima.

U sljedećem članku otkrivamo 3 značajke koje prije odabira hrane mora razumjeti svaki vlasnik psa.

 

IZVORI:

American Kennel Club: How to Choose the Best Dog Food, By Anna Burke, Apr 24, 2020.

The Spruce Pets Choosing a Dog Food, How to Find the Right Food for Your Dog, Jenna Stregowski, RVT, Updated 10/02/19.

Fetch by Web DM: Enriching Your Dog's Life, WebMD Veterinary Reference from ASPCA Virtual Pet Behaviorist.