Koliko je za naše pseće prijatelje važan san?

Spavanje je jedna od najvažnijih aktivnosti u životu naših ljubimaca te je, kao i kod ljudi, ovisno o mnogim čimbenicima. Spavanje je odraz dnevnih aktivnosti, okruženja u kojem pas boravi, učestalosti hranjenja, a na sam režim spavanja utječe i starost psa. Spavanje, ponajprije njegova kvaliteta, također utječe na aktivnost, raspoloženje i zdravlje psa.

S godinama se navike spavanja mijenjaju, a u svakodnevnom životu na san znatno utječe način prehrane, odnosno točnije, kvaliteta hrane koju naš pseći prijatelj konzumira. Važan je izbor visokokvalitetne prehrane koja dugoročno omogućuje psu vitalnost, kvalitetan san i kvalitetan život.

Kvaliteta i način spavanja ovise o okruženju, kao i o iskustvima tijekom budnosti

Proučavanje spavanja naših ljubimaca nije jednostavno, iako je za njih san jednako važan kao i za nas. Slično kao kod ljudi, i kod pasa promjene načina, odnosno uzorka spavanja, kao i njegovog trajanja, odražavaju njihova iskustva koja stječu tijekom budnosti, a istovremeno puno govore o tome koliko im je udobno u okruženju u kojem borave.

Zanimljivi su zaključci koji upućuju na to da san ovisi o mjestu spavanja, smještaju životinja koje se pripremaju za spavanje, kao i položaju koji zauzmu prije spavanja.

Ljudi često određuju vrijeme spavanja svojih ljubimaca ostavljajući ih same u sobi u kojoj je na odgovarajući način uređeno mjesto za spavanje. Pokazalo se, međutim, da čak 6 od 7 pasa (bez obzira na starost) koji imaju mogućnost izbora lokacije za spavanje, radije zaspu u blizini ljudi.

Pas na krevetu

Nedovoljna količina spavanja može biti posljedica različitih stvari i jedan je od glavnih čimbenika razvoja debljine i dijabetesa, a kratkotrajan nedostatak sna upućuje na smanjenje osjetljivosti na inzulin. Smetnje metabolizma koje su posljedica nedovoljnog spavanja važne su, naime, zato što smanjena osjetljivost na inzulin zbog premalo sna može izazvati slične simptome kao kod životinja koje već imaju probleme s regulacijom šećera u krvi (dijabetes odn. šećerna bolest). Dovoljan san stoga je od ključne važnosti za kontrolu metaboličkih problema i regulaciju šećera u krvi.

Važni čimbenici koji utječu na spavanje su i starost psa i režim hranjenja

Istraživanja pokazuju da odrasli psi imaju snažno razvijen osjećaj odnosno ritam aktivnosti i odmora. Na ritam, koji je za životinje vrlo važan, utječu starenje, kao i uzorak hranjenja.

Malo se zna ponajprije o tome kakve su navike pasa u mladenačkom odnosno pubertetskom razdoblju, dakle do približno godinu dana.

Slično kao i kod ljudi, i kod pasa vrijedi da mlađi psi (do nekoliko mjeseci) spavaju više, dok je duljina noćnog sna kraća kod mlađih pasa, a dulja kod onih koji su već napunili godinu dana. Sa starošću (do odrasle dobi), dakle, povećava se noćno spavanje, a stariji psi više spavaju i danju. Drijemanje kod starijih pasa u prosjeku nije dulje od nego kod mladih, ali je češće.

Neovisno o starosti pokazalo se da hranjenje dvaput dnevno omogućuje psima manje dnevnih odmora, ali su oni dulji u usporedbi s odmorima kojih je više kod pasa koji jedu jedanput dnevno. Hranjenje dvaput dnevno omogućuje psećim ljubimcima da navečer prije zaspu i ujutro se ranije probude, kao i da malo kraće spavaju.

Pseće poslastice za bolji san

Može li prehrana utjecati na navike spavanja naših ljubimaca?

Promjene navika spavanja kod ljudi, kao i kod pasa, mogu upućivati na potrebu za promjenom prehrane.

Te neželjene promjene mogu se manifestirati kao dulje spavanje ili nezainteresiranost za jutarnje ustajanje. Psi u prosjeku spavaju od 11 do 14 sati, ali se to može produljiti zbog pretjeranog hranjenja, a istovremeno se, kao posljedica pretjeranog hranjenja i veće količine sna, pojavljuje i debljina.

Spavanje odnosno smetnje spavanja, pretjerana letargija, leškarenje, nedostatak interesa za kretanjem mogu upućivati na nepravilnu prehranu koja vašeg ljubimca opterećuje i koju teško probavlja.

Debljina može utjecati na kvalitetu sna, slično kao kod ljudi. I ne samo to, i psi mogu imati probleme poput apneje u snu ili hrkanja. Naravno, životinje nam to ne mogu kazati na način na koji to mi činimo ili na koji nam to kažu naši partneri.

U slučaju očitih i drastičnih promjena u želji za kretanjem, apetitu ili ponašanju, u koje spadaju i navike spavanja, treba zatražiti pomoć veterinara.

Na ponašanje naših ljubimaca (u koje spada i spavanje), može snažno utjecati i hranjenje životinja hranom loše kvalitete koja sadržava različite aditive. Govorimo o utjecaju kemijskih dodataka među koje spadaju i pojačivači okusa i mirisa, konzervansi i bojila.

Utjecaj aditiva na ponašanje životinja, dakle naših ljubimaca, može biti upravo nevjerojatan – od hiperaktivnog ponašanja, nedostatka fokusa, do snažnije reakcije na ljude, kao i na druge pse u njihovom okruženju.

Hiperaktiven pes

Aditivi ponekad mogu imati upravo suprotan učinak, a u tom se slučaju pas koji se hrani hranom punom aditiva ponaša lijeno, često leškari i drijema. Ako takvo stanje dulje potraje, pas se može i udebljati. Česti znakovi, koji se pojavljuju već u početku hranjenja, jesu nedostatak interesa za igru i manja unutarnja želja, koja je inače karakteristična upravo za pse, da ugode vlasniku.

U takvim slučajevima preporučuje i savjetuje se promjena prehrane i prelazak na visokokvalitetnu prehranu koja će pomoći ponovno uspostaviti prirodnu ravnotežu u smislu navika odnosno bioritma (stanje aktivnosti, mirnosti, budnosti i spavanja), kao i tjelesnih simptoma o kojima smo govorili.

 

IZVORI:

Kinsman, R., Owczarczak-Garstecka, S., Casey, R., et al. (2020). Sleep Duration and Behaviours: A Descriptive Analysis of a Cohort of Dogs up to 12 Months of Age. Animals (Basel), 10(7), 1172–.

Annelies Brouwer A., Asare Bediako, I., Paszkiewicz L., R., et al. (2020). Impact of sleep deprivation and high-fat feeding on insulin sensitivity and beta cell function in dogs. Diabetologia. 63(4): 875–884.

Zanghi M., B., Kerr, W., Gierer, J., et al. (2013).  Characterizing behavioral sleep using actigraphy in adult dogs of various ages fed once or twice daily. Journal of Veterinary Behavior, 8(4): 195–203.

K9 Magazine. (2019, October 20). 5 Signs your dog's diet is affecting their mood.

AlphaDogBehaviour. (2020, November 13). Dog Food and How Can Affect Your Dog's Behaviour.