Jesu li poslastice dobre za psa?

Pseće poslastice dopunska su hrana za pse koja svojim svojstvima može korisno obogatiti osnovnu prehranu naših pasa. Koje poslastice odabrati? Koliko poslastica dnevno smije pas dobiti? Napisali smo korisne informacije koje je dobo znati prije kupnje psećih poslastica.

Poslastice za pse

Poslastice za pse dopunska su prehrana za pse kojom svoje pse nagrađujemo ili motiviramo. Mogu se upotrijebiti tijekom igre i učenja. Poslastice za pse mogu biti i odlične za ispunjavanje vremena i veza između nas i psa. Neke poslastice (hrana) mogu čak pozitivno utjecati na zdravlje vašeg psa. S dodanim mineralima i vitaminima ili posebnim dodanim tvarima doprinose osnovnoj psećoj prehrani. Prije kupnje odabir se brzo prilagođava različitim oblicima i cijenama te različitim veličinama pakiranja. Jedan od važnijih čimbenika je i različit sastav poslastica.

Kako odabrati prave poslastice za psa?

Pseće poslastice potrebno je pažljivo birati. Na izbor najviše bi trebale utjecati veličina, pasmina i starost psa te njegovo zdravstveno stanje. Ako su psi manjeg rasta, odaberite manje poslastice, a ako je pas veći, one veće.  Odabir vrste poslastica potrebno je prilagoditi i zdravstvenom stanju psa. U slučaju bolesti prije kupnje zatražite savjet veterinara. Pseće poslastice različitog su sastava i različite tvrdoće. Za starije pse koji imaju poteškoće sa zubima radije odaberite one mekše da biste izbjegli eventualne zdravstvene poteškoće sa zubima.

Ukusne pseće poslastice

Vrste poslastica za pse

Ključna razlika u vrstama psećih poslastica je njihova kvaliteta. Prije kupnje pažljivo pročitajte deklaraciju i za kupnju se odlučite kada budete sigurni da je poslastica kvalitetna. Što je jasnija deklaracija i poznatiji navedeni sastojci, proizvod je prikladniji. Na tržištu su dostupne poslastice u obliku keksa, hrskavaca, kosti od kože za grickanje, štapića za žvakanje, rogova, sušenih komada mesa, sušenih proizvoda, pseće čokolade.  Izbor je potrebno prilagoditi potrebama psa.

 

Grickalice za pse

Korisna svojstva psećih poslastica

Sastojci koje proizvođači često dodaju poslasticama su vitamin E, vitamin C, kalcij, cink, magnezij, željezo, omega 3 i 6 masne kiseline te antioksidanti. Ti sastojci pojedinim svojstvima, ali i zajedno, pozitivno utječu na zdravlje i dobro raspoloženje psa. Vitamin E je antioksidans. Pojedinačno i u kombinaciji s omega 3 i 6 masnim kiselinama ima povoljan utjecaj na stanje kože i dlake. Vitamin C i cink jačaju imunosni sustav, a kalcij osigurava čvrstoću kostiju. Dodani vitamini i minerali u psećim poslasticama izvrsno mogu dopuniti uravnoteženu pseću prehranu. 

Dnevna količina poslastica

Pri dnevnom doziranju psećih poslastica strogo poštujte upute proizvođača. Količinu je potrebno odgovarajuće prilagoditi i tjelesnoj masi pasa (do 10 % dnevne količine kalorija). Količina se smanjuje u slučaju prekomjerne tjelesne mase koju je potrebno redovito i strogo nadzirati. Količinu psećih poslastica Nupper možete provjeriti i klikom na poveznicu: Kalkulator za prijedlog doziranja.

Pratite i naše buduće objave u kojima ćemo pisati o prirodnim psećim poslasticama.

 

 

Izvor:

Tailwaggerscountryinn.com: Why Dogs Love Treats; Posted April 27, 2018
Fetch by WebMD: Healthy Treats for Your Dog; By Suz Redfearn
Cesarsway.com: How And When To Give Healthy Dog Treats; June 18, 2015