Koža – utjecaj hrane i njege na zdravlje kože

Kao i naša kosa i koža, kod pasa su krzno i koža odraz njegovog općeg zdravlja. Oštećenja koja izazivaju vremenski i okolišni uvjeti mogu se otkloniti odgovarajućom njegom, redovitim češljanjem, šišanjem i kupanjem, a posebno je važan pravilan sastav obroka koji moraju sadržavati odgovarajuće dodatke minerala i vitamina koji utječu na zdravlje i izgled kože.

Psi i bora

Utjecaj hrane te njege

Koža je najveći i jedan od najvažnijih organa našeg ljubimca. Na njoj se najprije odražava jesu li hrana i skrb primjereni. Psa je potrebno redovito promatrati i pratiti stanje njegove kože bez obzira na to kakve je pasmine i koliko je pas star. Čim se na njoj pojave promjene, potrebno je posvetiti se cjelokupnom organizmu. Probleme s kožom najčešće primjećujemo jer se pas češka, liže, grize, a koža pocrveni, pojavljuju se osipi, perut i neugodan miris koji, unatoč redovitoj njezi i kupanju, ne možete ukloniti. Uzroci navedenih pojava na koži mogu biti vrlo različiti. Poteškoće se često mogu riješiti ili barem ublažiti uravnoteženom prehranom obogaćenom odgovarajućim dodacima; poslastice je potrebno zamijeniti onima s kvalitetnijim sastavom. Potrebno je također provjeriti ima li pas buhe. Kožni problemi mogu biti i posljedica infekcija, alergija, metaboličkih problema i stresnih situacija, stoga se o tome treba posavjetovati s veterinarom.  

Pseća dlaka i poslastice

Pravilnom prehranom, njegom i dodacima koji se nalaze u različitim oblicima preventivno možete učiniti puno za zdravlje svojega psa. Sastav i količinu potrebno je prilagoditi pasmini, težini i starosti psa, što će biti jamstvo njegovog zdravlja, dobrog raspoloženja i odrazit će se na njegovoj koži i dlaci. Obroci moraju odgovarati po strukturi masnoća i kiseline, a moraju sadržavati i antioksidanse, vitamine i minerale. Najčešće se kao izvor kvalitetnih masti upotrebljava laneno i riblje ulje. U pravilnom omjeru dobro potiču pseći organizam i pomažu u obnovi stanica kože. Pse, a posebno kratkodlake i one koji puno vremena borave na otvorenom, od UV zračenja i ozljeda kože možete zaštititi dodavanjem vitamina E koji kao izvrstan prirodni antioksidans sprječava i starenje kože, zato smo ga uključili i u hrskavce BeShiny i BeStrong, koji mogu biti izvrstan izvor tog antioksidansa. Antioksidansi, naime, sprječavaju štetu koju u tijelu uzrokuju slobodni radikali. Vitamin E pas može konzumirati hranom ili njime možemo vlažiti njegovu kožu. Njime možemo i masirati pseću kožu.

njegu pseće kože

 

IZVORI:

Optimizing skin and coat condition in the dog David H. Lloyd PhD, BVetMed, FRCVS, DipECVD Royal Veterinary College (University of London), UK Katrina A. Marsh BSc, PhD: WALTHAM Centre for Pet Nutrition, UK: WALTHAM FOCUS: VOL 9, NO 2, 1999.

Effects of zinc and linoleic acid supplementation on the skin and coat quality of dogs receiving a complete and balanced diet: K.A. Marsh  F.L. Ruedisueli  S.L. Coe  T.G.D. Watson: Volume11, Issue4, December 2000: Wiley Online Library: Veterinary Dermatology.

Diet and Skin Disease in Dogs and Cats: Tim D. G. Watson Author Notes: The Journal of Nutrition, Volume 128, Issue 12, December 1998, Pages 2783S–2789S.