Mogu li psi jesti mačju hranu?

Ako ste vlasnik i psa i mačke, zasigurno ste već primijetili da se vaš psić ponekad zasladi mačjom hranom, a mačka mu je zbog toga vjerojatno uputila pokoji otrovni pogled. Vjerojatno ste se upitali i je li ta hrana uopće pogodna za njega.

Pseća i mačja hrana zbog različitih se potreba za hranjivim tvarima razlikuju po sastavu. Mačja hrana psima je ukusnija jer sadržava više bjelančevina i masti. No redovita konzumacija mačje hrane za psa može imati negativne posljedice. Često se pojavljuju probavne smetnje i druge poteškoće.

Razlike između pseće i mačje hrane

Psi su svejedi. Zbog fizioloških značajki njihovih probavnih organa pseća prehrana mora sadržavati i sirovine životinjskog i sirovine biljnog podrijetla. Za razliku od pasa, mačke su mesojedi, što znači da na njihovu „tanjuru“ nećete pronaći mnogo povrća. Udio bjelančevina i masti u mačjoj hrani veći je nego u psećoj.

Psima je potreban dodatak 10 esencijalnih aminokiselina, odnosno aminokiselina koje tijelo ne proizvodi samo, nego se moraju dobiti prehranom. Mačkama je potrebno 11 esencijalnih aminokiselina, dodan je još taurin.

Iz toga ispravno zaključujemo da je u komercijalnoj mačjoj hrani (uz veći udio bjelančevina i masti) viši i udio taurina. A ako je mačja hrana za pse preobilna u smislu njihovih potreba, pseća hrana za mačke je prilično manjkava.

Mačja hrana za pse

Zbog viših vrijednosti navedenih hranjivih tvari mačja hrana ukusnija je i privlačnija, a istodobno brzo zadovoljava ili čak premašuje prehrambene potrebe psa. I omjeri između hranjivih tvari u mačjoj hrani za pse su neodgovarajući.

Ako vaš psić slini pri pogledu na mačju hranu, to ne znači da je može pojesti. Napokon, ni za nas nije dobro da pri svakom pogledu na čokoladu ostavimo prazan omot na stolu.

Je li loše ako moj psić jede mačju hranu?

Povremeno konzumiranje mačje hrane „skrivećki“ još ne znači veće probleme. No nije dobro da vaš psić redovito dobiva takvu hranu. Neodgovarajući omjeri i viškovi hranjivih tvari mogu voditi u pretilost, iritirati probavne organe i uzrokovati pankreatitis (upalu gušterače).

Svojeg psića zato radije nagradite slasnim poslasticama Nupper i tako će mačja hrana za njega biti prošlost! Pazite samo da ne premašite dnevne preporuke, koje možete izračunati uz pomoć našeg kalkulatora.

A što je s mačkama i psećom hranom?

Zamislite da dok se psić sladi mačjom hranom mačka učini upravo suprotno i posluži se njegovom hranom. Ako se to ponavlja, mogu se pojaviti poteškoće koje su često teže nego u pasa. Zbog specifičnih potreba za nekim hranjivim tvarima (taurinom, vitaminom A, arahidonskom kiselinom itd.) u mačaka vrlo brzo dođe do njihova nedostatka.

Mačke i pseća hrana

Budući da su psi radoznala i zaigrana bića, ne iznenađuje da često „nanjuše“ mačju hranu. Psi različito podnose određene vrste hrane, a povremeno nestašno ponašanje vjerojatno im neće stvarati probleme gore od povraćanja i proljeva. Kod pojave težih znakova nelagode poželjno je da se posavjetujete s veterinarom. Poteškoće ćete najlakše izbjeći tako da posudicu s mačjom hranom stavite na mjesto koje će vašem psiću biti nedostupno.

 

 

Izvori:

Hand MS et al., Small Animal Clinical Nutrition, 5th Edition (2010).

Jakovac Strajn B et al., Lačen kot pes in mačka, informativni priročnik za lastnike (2020).

PetMD: Is It Safe for a Dog to Eat Cat Food?

American Kennel Club: Can Dogs Eat Cat Food?