Najbolje prirodne domaće pseće poslastice

Život svojih pasa svaki dan možete obogatiti prirodnim psećim poslasticama. Možete odabrati gotove poslastice ili ih pripremiti sami.

Prednosti i mane domaćih prirodnih psećih poslastica

Domaće prirodne pseće poslastice mogu biti jednostavna i zdrava alternativa komercijalnim psećim poslasticama. Prednosti koje pružaju:

  • sastojke odabirete sami,
  • možete provjeriti podrijetlo i kvalitetu sastojaka,
  • prilagođavate ih potrebama svojeg psa,
  • izrađujete ih u željenoj veličini koja je prilagođena veličini psa,
  • možete dodati odabrane sastojke koji će doprinijeti sjaju dlake i zdravlju kože, a možete uključiti i sastojke za bolju probavu (npr. začinsko bilje), peršin za bolji zadah.

Prirodne pseće poslastice

Sastojci prirodnih psećih poslastica

Brašno i pahuljice: pšenično ili raženo brašno često su osnovni sastojak psećih poslastica. Zdravi, aktivni psi nemaju problema s probavljanjem ugljikohidrata iz brašna. Integralnim brašnom ili zobenim pahuljicama doprinijet ćete sadržaju prehrambenih vlakana koja su vrlo korisna za pse.

Iznutrice: pileća srca, jetra ili npr. goveđe srce u poslasticama često su razlog što će ih pojesti i izbirljivi psi. Iznutrice su izvor nekih minerala koji su nužni za zdravlje psa.

Ribe: ako hrana koju naši psi jedu ne uključuje ribe, poslastice od riba izvrstan su izvor nutrijenata koji su važni za pse. Možete uključiti losos (BeShiny), tunu, oslić, brancin, oradu, sardele. Prije pripreme svakako uklonite sve kosti.

Jaje: u psećim poslasticama važno je vezivanje spojeva, a istovremeno su i izvrstan izvor masti, vitamina i minerala.

Sve domaće prirodne poslastice možete obogatiti na tisuću i jedan način. Mijenjanjem začina (peršin, timijan, čubar), koje možete redovito dodavati, pri svakoj pripremi utječete na okus poslastice. Odabir bilja prilagodite željama psa. Možete mijenjati i kuhano povrće, voće, običan jogurt ili kefir te ostale sastojke sigurne za psa.

Nupper prirodne pseće poslastice

Vrste domaćih prirodnih psećih poslastica

Za početak odlučite hoćete li pripremiti svježe ili pečene prirodne pseće poslastice, ovisno o potrebama psa. Svježe (npr. kuglice od kikiriki maslaca i banane sa žlicom zobenih pahuljica) svakako stavite u hladnjak i potrošite u roku od tjedan dana. U slučaju da pseće poslastice želite ponijeti na dopust ili ih upotrijebiti i za trening, savjetujemo one koje se ne drobe među prstima i ne tope na vrućini. Iskusnima u kuhinji predlažemo da psa za rođendan iznenadite psećom tortom ili mafinima.

Mufin za psećo grickalico

Za pse sa slabijim zubima preporučujemo mekše proizvode, a za zdrave odrasle pse tvrđe, hrskave poslastice (keksi, štapići).

Prije pripreme morate odrediti sastojke u skladu s potrebama psa. U poslastice ne stavljajte sastojke na koje su psi preosjetljivi, čak ni male količine. Za te sastojke potražite alternativu i odaberite neki drugi recept.

Ako nemate vremena ili mogućnosti za pripremu prirodnih poslastica, preporučujemo da pregledate naše prirodne ukusne hrskavce koji su više nego prikladni za toplo proljeće, a osim toga pozitivno utječu na kosti i zglobove, dlaku i kožu te jačaju pseći imunosni sustav.

Psima nikada ne nudite ljudske slatkiše, kekse koji sadržavaju šećer i zamjene za šećer. Prilikom pripreme uzmite recepte koji su pripremljeni isključivo za pse i poštujte njihove potrebe.

 

 

Izvori:

Puppyleaks.com: 25 Simple Dog Treat Recipes: Made With 5 Ingredients or Less.
Cesarsway.com; recepe ideas for quick and healthy homemade dog treats.
Hellogreen.it: 10 ricette di biscotti per cani fatti a casa.