Pseći pubertet

Iako se naši životi razlikuju od psećih, svejedno ih povezuje nekoliko zajedničkih značajki. Jedna od njih su životna odnosno starosna razdoblja među kojima je i mladenačko doba ili pubertet. Jeste li znali da to razdoblje psećeg razvoja može utjecati na daljnji život psa? Pravilnom prehranom, njegom i odgojem možemo dobro nadzirati zaigrane šape koje nepokolebljivo istražuju svijet.

Što očekivati i kako se suočiti s psećim pubertetom

Svaki vlasnik svoje štene odgaja sa željom da ono odraste u lijepo dresiranog i samouvjerenog odraslog psa. Pomoću stručnjaka u psećoj školi, treninga kod kuće, odgovarajuće skrbi, njege i prehrane ipak ne možete izbjeći pseći pubertet ili adolescenciju i s njima povezano promijenjeno ponašanje psa.

Pseći pubertet i prehrana

Vrijeme adolescencije ovisi o nekoliko čimbenika, ali važnu ulogu u nastupu tog razdoblja imaju kastracija/sterilizacija i pasmina. Psi većih pasmina odrastaju sporije nego manji psi. Općenito pseći pubertet nastupa kada štenci imaju približno pet do dvanaest mjeseci. Psi u tom razdoblju postaju spolno zreli, izražavaju teritorijalni nagon, postaju hrabriji, a ponašanje općenito opisujemo kao sve razigranije i živahnije.

Iako se već od uzrasta od nekoliko tjedana, kada štenac dođe u vaš dom, trudite s odgojem i štene pritom dobro surađuje, u razdoblju puberteta može vas iznenaditi. Već usvojeni trikovi, naredbe i pozornost u trenu mogu nestati i izazvati osjećaj bespomoćnosti. Neki psi počinju odbijati sve poslastice kojima bismo mogli usmjeriti pažnju na sebe, odbijaju ponuđenu hranu, postaju izbirljivi i imamo osjećaj kao da uopće više ne slušaju.

Pubertet kod psa

Kako prepoznati pseći pubertet

Izraženost individualnih promjena ovisi o pojedinom psu, a na različite pse promjene u pubertetu utječu različito. Promjene koje možete primijetiti kod kuće i na njih odgovarajuće reagirati:

  • Poslušni mladunci postaju neposlušni
  • Mladunci su još zaigraniji i energičniji
  • Mogu početi označavati prostor
  • Imaju vrlo kratku pažnju
  • Postaju prestrašeni ili sramežljivi
  • Promjene na dlaci
  • Dostižu odraslu visinu rasta

Pseća hrana za pse u puberteti

Važna je disciplina

Još važnije od discipline mladunca važno je da disciplinirate sami sebe i tijekom učenja ne popuštate. Red neka se odražava i u prehrani, što znači da se obroci moraju nuditi svaki dan u isto vrijeme i na istom mjestu. Pseću hranu namijenjenu mladuncima odaberite pažljivo i ne mijenjajte sastav svaki dan, iako je raznolikost iznimno važna. Nekoliko komadića hrane, briketa ili poslastica možete upotrebljavati uvijek tijekom šetnje kako bi pažnja barem kratko vrijeme bila usmjerena na vas.

Razdoblje psećeg puberteta kod nekih mladunaca može potrajati relativno kratko, zato je važno svojem novom obiteljskom članu u tom razdoblju posvetiti posebnu pažnju te se o odgoju, zdravlju i prehrani posavjetovati sa stručnjakom.

 

Izvor:

Puppy Adolescence - How to Get Through the Teenage Years

Adolescent Dogs: 6 Facts To Know, by Nancy Tucker, CPDT-KA, Published:February 15, 2018Updated:January 31, 2020

The Key to Adolescent Dogs – Patience, Management and Training, August 6, 2019