Riba u prehrani pasa

Neizostavan element zdrave pseće prehrane? RIBA! 

Životno važne bjelančevine ne nalaze se samo u mesu, nego kao izvrstan izvor služi i riba koja u naš organizam unosi važne hranjive tvari.

U ljudskoj prehrani trebale bi biti na jelovniku najmanje jedanput tjedno – zašto ih, dakle, ne biste priuštili i svojem kućnom ljubimcu? Uključivanjem morskih ili slatkovodnih riba u redovitu pseću prehranu povoljno utječemo na njihovo zdravlje i dobro raspoloženje

Slatkovodna riba u hrani za pse

Slatkovodne ribe kao što su som, šaran, pastrva i lipljen te morske ribe kao što su sardele, skuša, brancin, orada, losos sadrže zdrave masne kiseline, dobro probavljive kvalitetne bjelančevine, vitamine i minerale. Riba koje konzumiramo zajedno s kostima, izvrstan je izvor vitamina D, kalcija i fosfora. U usporedbi s drugim izvorima bjelančevina, riba sadržava puno joda i selena, koji u ljudskoj i psećoj prehrani, često nedostaju. Redovito uključivanje ribljeg mesa odnosno ribljih proteina u svakodnevnu pseću prehranu pozitivno utječe na dugoročno zdravlje vašeg ljubimca. Energetska vrijednost i vrijednosti hranjivih tvari u ribljem mesu ovise o vrsti i veličini riba, godišnjem dobu i temperaturi vode prilikom ulova te drugim čimbenicima i u prosjeku se kreću oko 120 kcal/100 g.

U ribu najbogatiju proteinima spadaju obična tuna i losos, koji u 100 g mesa sadržavaju više od 20 g bjelančevina koje brinu o vitalnosti i dugom životnom vijeku vašeg psa. 

Preporuča se da svježe pripremljene pseće obroke jednom tjedno obogatite kuhanim srdelama, filetima vitkog soma, lososom ili tunom. Prije hranjenja neka riba bude termički obrađena, a kao dodatak pseće obroke možete obogatiti i konzerviranim sardinama ili tunom u vlastitom soku. Uključivanje slatkovodnih riba kao što je, na primjer, pastrva, može biti prilično naporno jer iz ribe morate ukloniti kosti kako biste izbjegli probleme prilikom gutanja.

Vlasnicima koje smeta miris ribe ili nemaju vremena za pripremu svježeg ribljeg obroka, savjetujemo da kupe kvalitetne, punovrijedne pseće poslastice s bjelančevinama.

Njima ćete se brzo i jednostavno pobrinuti za unos ključnih tvari i svojem ljubimcu osigurati dug i zdrav pseći život. Znate li odgovarajuću dnevnu količinu poslastica za svojega psa? Izračunajte OVDJE.

 

 

IZVORI:

American Kennel Club: Can Dogs Eat Fish?: By Anna Burke: Jan 10, 2017.

Purina: Can Dogs Eat Fish?

Study Concerning Chemical Composition Of Fish Meat Depending On The Considered Fish Species: I. Bud, Daniela Ladosi, St. Reka, O. Negrea: Vol 41, No 2 (2008).