Smiju li psi jesti jabuke?

Činjenica je da u svakodnevnu uravnoteženu prehranu pasa možete uključiti i voće. Većina voća koje se nalazi na policama s prehrambenim proizvodima prikladna je i za pse. Voće možete uključiti kao dio svakodnevne prehrane ili samo povremeno, kao obogaćenje obroka kako suhe, tako i mokre hrane. Psu možete ponuditi voće između obroka ili ga možete upotrijebiti kao poslasticu. Ovaj put posvetit ćemo se svestranom i praktičnom voću: jabukama.

Smiju li psi jesti jabuke?

Odgovor je: da. Saželi smo nekoliko koristi jabuka i naputaka za pripremu.

Jabuke su pune hranjivih tvari koje su općenito korisne za zdravlje našeg psa. Sadržavaju malo bjelančevina i puno vlakana, stoga ih mogu konzumirati psi svih starosti i veličina. Mogu biti korisne za pse s nekim zdravstvenim tegobama, npr. probavnim smetnjama (u slučaju specifičnih dijeta morate se posavjetovati s veterinarom). Jabuke sadržavaju puno vitamina i minerala (vitamin A, C, kalcij, kalij, fosfor) te antioksidansa. Ako psu ponudite pravilnu i prilagođenu količinu, njima možete čak i zaustaviti neugodne probavne probleme – odstajala smeđa jabuka zbog pektina koje sadržava na sebe vezuje vodu i time pomaže zaustavljanju proljeva. Komadići jabuke pridonose i čišćenju zuba, ako su psi navikli na grickanje.  

Jabuke kao pseća poslastica

Opasnosti povezane s jabukom

Prije nego što psu ponudite jabuku, preporuča se da iz nje uklonite koštice. U njima se, naime, skriva tvar cijanid koji je u većim količinama otrovan, stoga preporučamo da preventivno ipak izbjegnete rizik, iako je riječ o malim količinama. Isto učinite i sa stabljikom. Ovisno o tvrdoći, posebno kod manjih pasa, neke stabljike mogu uzrokovati zapletaj crijeva ili poteškoće s gutanjem.

Konzumiranje jabuka ne savjetujemo psima s dijagnosticiranom šećernom bolešću, osjetljivim želudcem ili psima koji jednostavno nisu oduševljeni tim okusom. Jabuke uključite samo ako psi uživaju u njima. Neki više vole slatke, a drugi kisele okuse.

Psi i jabuke

Kako i kada uključiti jabuke u prehranu?

Jabuke su cjenovno povoljne i dostupne u svim godišnjim dobima. To supervoće možete uključiti u prehranu pasa kao poslasticu na više načina: jednom dnevno, više puta dnevno, jednom tjedno… Za obogaćivanje dana jabuke možete prethodno skuhati ili ih uključiti u domaće pseće kekse, a ljeti komadiće zamrznuti i ponuditi ih kao pseći sladoled.
U pseću zdjelu možete ih dodati narezane na kockice, naribane, u obliku kriški, s korom ili bez. Pokušajte se prilagoditi veličini i željama svojega psa. Za male zdrave odrasle pse kao poslasticu možete upotrijebiti 2 do 3 kocke jabuke u veličini od 1 x 1 cm; za srednje pse 1 do 2 kriške debljine 1 cm, a za veće pse 2 do 4 kriške debljine 1 cm. Naravno, količine prilagodite učestalosti uključivanja u prehranu.
Ako psi ne prihvaćaju jabuke kao poslasticu, možete ih uključiti u obrok; a za nagradu odaberite nove hrskavce koji oduševljavaju i vrlo izbirljive pse.

Sve poslastice za pse Nupper možete naručiti OVDJE.