Što je pseća dijetalna hrana?

Pseća dijetalna hrana može utjecati na bolesti pasa. One su često povezane s njihovim genetskim zapisom, a na njihovu pojavu također utječu način života i okruženje u kojem žive. U slučaju zdravstvenih tegoba nužno je što prije posjetiti veterinara koji će postaviti dijagnozu i propisati odgovarajuću terapiju. Na većinu bolesti stoga pozitivno utječe i pseća prehrana. To je prehrana prilagođena određenim bolestima i općim potrebama bolesnog psa. Takvu prehranu zovemo i pseća dijetalna prehrana.

Gdje kupiti dijetalnu pseću hranu?

Dijetalnu pseću hranu možete kupiti u veterinarskim klinikama, a neke i u specijaliziranim prodavaonicama. Prije toga morate se posavjetovati s veterinarom ili savjetnikom za prehranu koji će preporučiti način hranjenja i količinu ponuđene hrane. Izbor dijetalnih hrana za pse je širok.

Koju vrstu pseće dijetalne hrane odabrati?

Proizvođači pseće dijetalne hrane nude mogućnost odabira između briketirane suhe hrane ili konzervirane mokre hrane. Te dvije vrste hrane uglavnom se i uspješno dopunjuju. Često primjećujemo da komercijalna hrana nije dovoljna ili da sadržava sastojke na koje su psi već prije imali alergijske reakcije. U tom slučaju vlasnici se mogu odlučiti za pripremu hrane kod kuće. Kućna dijetalna pseća hrana vrlo je prilagodljiva, vlasnik mora samo precizno pratiti upute za pripremu i izbor te količinu namirnica.

Dijetska hrana za pse

Pseće dijete u slučaju određenih bolesti

Jedna od čestih bolesti pasa je kronično zatajenje bubrega. Hrane koje su prilagođene toj bolesti sadržavaju manje bjelančevina, fosfora i natrija, obogaćene su antioksidansima i esencijalnim masnim kiselinama.

Prilagođena dijetalna hrana uvodi se i u slučaju preosjetljivosti na hranu. Takve dijete sadržavaju bjelančevine i ugljikohidrate iz izvora koje pas još nije jeo. Najčešće se kao izvor bjelančevina u tom slučaju upotrebljavaju ribe ili kunić i konjsko meso te janjetina.

Mnogi vlasnici pasa pomoć veterinara traže i zbog prekomjerne tjelesne mase. Odabrana briketirana, mokra hrana ili hrana pripremljena kod kuće u tom slučaju obogaćuje se vlaknima i ima nižu energetsku vrijednost.

Dijetalna hrana za pse

Zdravstveno stanje psa potrebno je pratiti

Osim terapije koju propisuje veterinar i odgovarajuće prehrane, kao odgovorni vlasnici moramo redovito i precizno pratiti stanje psa te se brzo prilagođavati eventualnim promjenama. Redoviti posjeti veterinaru, redovito vaganje i precizno dozirane količine pseće hrane neki su od ključnih uvjeta za postizanje rezultata, poboljšanje stanja ili barem poboljšanje kvalitete života naših vjernih prijatelja.

 

 

Izvor:

UCDAVIS PURE ELSEVIER Food allergy in dogs. Compendium on Continuing Education for the Practicing Veterinarian20(3), 261-268 White, S. D. (1998).

ELSEVIER: Dog obesity: Veterinary practices’ and owners’ opinions on cause and management.

Europe PMC - Influence of reduced protein diets on morbidity, mortality, and renal function in dogs with induced chronic renal.