Što mora znati svaki vlasnik psa

Uz iznimno bogatu ponudi hrane na tržištu za pse i nesvjesno možete brzo odlučiti kupiti onu pogrešnu. Prije kupnje dobro je poznavati nekoliko smjernica i time si olakšati izbor.

 

Pripremili smo 3 osnovne značajke hrane koje mora poznavati svaki vlasnik psa.

Je li riječ o potpunoj ili dopunskoj hrani?

Potpuna je ona hrana koja predstavlja osnovu hranjenja. To je hrana koja sadržava hranjive tvari (bjelančevine, masti, vlakna, vitamine i minerale), koje su u pravom omjeru i količinama prilagođene potrebama pasa – bez obzira na to jesu li to mladi, odrasli ili stariji psi.

Dopunska hrana je vrsta hrane kojom se dopunjuje osnovna prehrana. Najčešće je riječ o dodacima prehrani ili poslasticama kojima se svakodnevna prehrana pasa obogaćuje specifičnim hranjivim tvarima (npr. glukozamin, dodatni vitamini i minerali, omega 3 i 6 masne kiseline).

Najprikladnija hrana za pse

Prije kupnje uvijek provjerite deklaraciju.

Koje vrste hrane odabrati?

Briketirana i peletirana hrana uglavnom je potpuna hrana za pse. Sadržava sve nužno potrebne hranjive tvari za rast i razvoj, koje su i pravilno uravnotežene. Jednostavna je za doziranje, treba samo pripaziti prilikom čuvanja i roka trajanja.

Ukusna hrana za pse

Suha hrana sadržava oko 8 – 10 % vlage, što je bitno manje od mokre hrane, koja sadržava oko 75 % i stoga je posebno prikladna za pse koji piju manje nego što se preporuča.  

Ako odlučite hranu pripremati kod kuće te odabrati najprirodniji i najzdraviji oblik prehrane, izuzetno je važno da ona bude pažljivo prilagođena i uravnotežena. Naravno, prije toga možete zatražiti i stručnu pomoć i tako se uvjeriti da će pas konzumirati sve što mu je potrebno.

Odabir vrste hrane prilagođava se čimbenicima koji ovise o pojedinim psima. Više o tim čimbenicima pročitajte ovdje.

Kada odabrati hranu za različite skupine prema starosti?

Bez obzira na životno razdoblje, psu morate osigurati hranjive tvari koje su u pravilnom omjeru i količinama uključene u pojedine prehrambene proizvode.

Potrebe psa razlikuju se, zato izbor treba prilagoditi hranom za pseće mladunce (do otprilike 1. godine), odraslog psa (od 1. do 7. godine) i starijeg psa (od 7. godine nadalje).

 

Preporučamo sljedeće:

Najbolji odabir jest potpuna hrana koju možete jednostavno dopunjavati. I to čak tijekom šetnji. Više o tome napisali smo ovdje.

 

IZVOR:

Fun, Cognitive Training Games To Make Your Dog Smarter, By Jordan Upmalis: Jan 23, 2019.

American Kennel Club: How to Choose the Best Dog Food, By Anna Burke, Apr 24, 2020.

The Spruce Pets Choosing a Dog Food, How to Find the Right Food for Your Dog, Jenna Stregowski, RVT, Updated 10/02/19.