Šunka, jaja, hren i savijača? Ili ništa od toga?

Prije nadolazećih uskrsnih blagdana dobro je prisjetiti se i naših četveronožnih prijatelja. Zbog trenutne situacije koja je usporila brzi ritam života, više vremena provodimo u kućnom okruženju, a time i s kućnim ljubimcima. Budući da ih je evolucija nagradila očaravajućim izgledom, za stolom punim svečanih delicija sigurno ćete se naći u dvojbi. Molećivom pogledu teško je odoljeti, pa se hrana sa stola često nađe na psećem jelovniku. No to nije uvijek korisno. Naprotiv, pretjerivanje može dovesti i do ozbiljnijih komplikacija.

Koja blagdanska hrana je, a koja nije pogodna za pse?

Ljudi za vrijeme blagdana uglavnom konzumiraju hranu koja nije najpogodnija za pse. Često sadrži previše šećera i masti te tvari koje iritiraju probavni trakt i uzrokuju im probavne poremećaje.

Jaja

Jaja su bogat izvor bjelančevina, ali sadržavaju i esencijalne aminokiseline i masne kiseline. Kuhana jaja odgovarajuća su zamjena i mogu se konzumirati u raznim dijetama, ali ne smije se pretjerivati.

Suprotno tome, jedenje sirovih jaja povećava rizik od infekcije salmonelom. Sirova jaja, odnosno bjelanjak sadržava avidin, bjelančevinu koja veže vitamin biotin i tako uzrokuje njegov nedostatak. Riječ je o vitaminu važnom za metaboličke procese.

Jaja u psećoj hrani

Čokolada i grožđice

Teobromin, alkaloidni kakao koji se u različitim koncentracijama nalazi u čokoladi ili grožđice u savijači vrlo su otrovni za psa. Čak i nekoliko grožđica može uzrokovati zatajenje bubrega, a trovanje teobrominom izrazito negativno utječe na središnji živčani i kardiovaskularni sustav pasa (ubrzani rad srca, konvulzije).

Šunka

Meso se smatra dobrim izvorom bjelančevina životinjskog podrijetla, ali šunka nije najpogodnija hrana. Osim ogromne količine masti i soli, sadržava i nitrate i nitrite koji su vrlo štetni za pse.

Hren

Pas ima puno bolji okus od ljudi, pa možete zamisliti da jedenje hrena za psa ne predstavlja poseban gurmanski doživljaj. Hren možete nehotice pomiješati s ostacima hrane koju zatim ponudite psu.

Hren sadržava izotiocijanat, tvar koja mu daje karakterističnu oštrinu. U ljudskoj prehrani pripisuju mu se mnoga korisna svojstva, a ni za pse u načelu nije toksičan. To nikako ne znači da ga psi mogu jesti ​​u neograničenim količinama, čak i ako ste negdje čuli da je koristan za ublažavanje kašlja ili suzbijanje parazita.

Budući da psi nisu naviknuti na pikantnu hranu, osjetljiviji su, posebno štenad. Zbog oštrog okusa hren se ne preporučuje, jer iritira probavni trakt i uzrokuje bolove u trbuhu, nadutost, proljev, pojačanu žeđ i povraćanje. Nadražuje dišni sustav, a vjerojatno i mokraćni sustav.

Što se može dogoditi ako pas pojede previše ostataka?

Najčešće se mogu pojaviti povraćanje i proljev, ali moguće su i sljedeće ozbiljne komplikacije:

Bolesti pasa nepravilna prehrana

Pankreatitis

Upala gušterače vrlo je bolan i opasan proces koji se može pojaviti zbog nepravilne prehrane vrlo masnom hranom (šunka, kosana mast, francuska salata).

Steatoreja

Konzumacija pretežno masne hrane ometa normalnu apsorpciju hranjivih sastojaka u crijevima, što rezultira time da se hranjive tvari ne iskoriste u cijelosti. U stolici se pojavljuje prekomjerna količina masti koja se naziva steatoreja (masna stolica).

Da biste izbjegli nepotrebne zdravstvene probleme svojih četveronožnih prijatelja, radije ima dajte hranu koja je proizvedena posebno za njih. Priuštite im naše poslastice Nupper koje sadržavaju mnogo korisnih vitamina i minerala.

Sindrom proširenja i uvrtanja želuca (GVD)

Prejedanje popraćeno tjelesnom aktivnošću, poput hodanja i igranja u prirodi, znatno utječe na pojavu tog sindroma. Riječ je vrlo ozbiljnom stanju koje zahtijeva trenutačnu pomoć veterinara.

Osim prethodno navedenog, psi mogu biti izloženi i opstrukciji (zapriječen prolazak crijevnog sadržaja) ili čak puknuću crijeva nakon gutanja stranih tijela (kosti, čačkalice, omoti od čokolade).

A posljedica dugotrajne konzumacije neodgovarajuće hrane je i debljina.

Kako se dakle ponašati za vrijeme blagdana?

Na tržištu postoji velik izbor hrane uravnoteženog sastava koji zadovoljava sve potrebe pasa. Hranu možete pripremiti i sami, ali preporučljivo je da se prvo posavjetujete s veterinarom nutricionistom. Začine nije potrebno dodavati, osobito pikantne.

Hranjenje pasa za praznike

Svoje dlakave prijatelje uvijek možete nagraditi poslasticama napravljenima posebno za njih. A svima će sigurno prijati i šetnja u prirodi. Samo pazite da aktivnost ne uslijedi odmah nakon hranjenja.

 

 

Izvori:

Hand MS et al., Small Animal Clinical Nutrition, 5th Edition (2010)

True Pet Story: Can Dogs Eat Horseradish?

Jan Reisen. American Kennel Club: Can dogs eat ham? (26.03.2017)

Kaitlyn Arford. American Kennel Club: Can dogs eat eggs? (08.03.2021)

The University of Sydney: 3 reasons you shouldn't feed Christmas ham to your dog (06.12.2017)