Ulja za sjajnu pseću dlaku

Pobrinite se za zdravu kožu i sjajnu dlaku svojih ljubimaca! Svi vlasnici pasa žele da njihov pas bude zdrav, ima točno odgovarajuću tjelesnu masu, bude živahan te da ima sjajnu i glatku dlaku. Ukratko, sve nabrojeno vaša je briga. Kao i briga i odluka o izboru i kupnji šampona za njegu dlake i kože, prehrambenih dodataka, najvažnije, pseće hrane.

Pseća hrana utječe na cjelokupno zdravstveno stanje psećeg organizma i igra važnu ulogu i u izgledu i zdravlju kože i dlake. Dodavanjem masti u pseću hranu možete značajno doprinijeti boljem izgledu pseće dlake.

Dodatne masti u psećoj hrani za sjajnu dlaku i zdravu kožu

Masti su, osim bjelančevina i ugljikohidrata, važan dio pseće hrane. Njihov je zadatak da u organizmu brinu za apsorpciju vitamina topivih u mastima, učine hranu ukusnijom i doprinesu da pseća hrana „boje prija” time što teksturu čine nježnijom, što većini pasa odgovara, te sudjeluju u mnogim drugim zadatcima organizma. U usporedbi s drugim nutrijentima energetski su bogatije, pa ih u psećoj hrani nalazimo u manjim količinama. To, međutim, ne znači da ne obavljaju svoj zadatak jednako kao tvari sadržane u većim količinama. U slučaju prevelikih količina dolazi do taloženja u tijelu i posljedično do prekomjerne težine ili probavnih smetnji, zato ih morate precizno dozirati. Pravilan sadržaj i sastav masti u psećoj hrani značajno utječe na zdravlje kože i dlake, rad bubrega i reprodukciju.

Ulja u hrani za pse

Masti su različite

Masti koje psi konzumiraju putem pseće hrane pomažu organizmu u obavljanju životno važnih funkcija. Masti su različite po sastavu. Ovisno o sadržaju masnih kiselina, svrstavaju se u tri veće skupine: zasićene, jednostruko nezasićene i višestruko nezasićene. Psi imaju razvijenu sposobnost sinteze pojedinih masnih kiselina, a za normalan rad staničnih membrana pas mora konzumirati višekratno nezasićene masne kiseline koje dobiva putem pseće hrane.

Koje se masti mogu dodavati u pseću hranu za sjajnu dlaku?

 Sjajna dlaka pas

Najbolji učinci na sjajnu dlaku u psećoj hrani postižu se kombinacijom omega 3 i omega 6 masnih kiselina koje se nalaze u:

  • suncokretovom ulju bogatom vitaminom E,
  • konopljinom ulju s odgovarajućim omjerom omega-3 i omega-6,
  • lanenom ulju koje se posebno preporučuje tijekom linjanja i
  • ribljem ulju koje pomaže protiv prhuti, svrbeža i upale kože.

U domaću hranu dnevno se moraju dodavati ulja, a kupljena se hrana uljima samo obogaćuje. Preporučujemo da sva ulja koja dodajete u pseću hranu budu hladno prešana i nerafinirana.

Ulja u pseći hrani

Svima poznate omega-3 i omega-6 masne kiseline nužne su u psećoj prehrani

Omega-3 utječe na rast pseće dlake, a omega-6 na suhoću i ljuskavost kože te krhkost dlake. Te dvije masne kiseline u psećoj hrani moraju uvijek biti u pravilnom omjeru. U odgovarajućem omjeru te dvije masne kiseline, naime, djeluju protuupalno i upotrebljavaju se kao dodatna terapija za različite bolesti. Ako je psi psećom hranom ne unose, možete je dodati u obliku poslastica ili kapsula.

 

Izvor:

The Influence of Topical Unsaturated Fatty Acids and Essential Oils on Normal and Atopic Dogs: Sandra Tretter, DVM; Ralf S. Mueller, DVM, PhD, DipACVD, FACVSc, DipECVD, FAAAAIJ Am Anim Hosp Assoc (2011) 47 (4): 236–240

Science Direct: Research in Veterinary Science: Effects of oral sunflower oil and olive oil on serum and cutaneous fatty acid concentrations in dogs: K.L.Campbell, G.P.Dorn Volume 53, Issue 2, September 1992, Pages 172-178

Timely topics in Nutrition: Therapeutic use of fish oils in companion animals, John E. BauerDVM, PhD, DACVN