Utjecaj dodataka prehrani na imunitet pasa

Naši su psi tijekom jesenskih šetnji i drugih aktivnosti u prirodi izloženi različitim vremenskim utjecajima. Brze promjene temperature, kiša i vjetar mogu oslabiti imunitet psa, što je najveća briga vlasnika. Na pseći imunitet potrebno je pozitivno utjecati cijele godine, a još važnije na prijelazu između godišnjih doba. Tako će organizam psa tijekom zime biti dobro pripremljen na niske temperature, a istodobno će izbjeći eventualne zdravstvene probleme.

Ne samo raznovrsna i uravnotežena pseća hrana, nego i zdravi dodatci prehrani učinkovito utječu na zdravstveno stanje psa. Bez obzira na starost, pasminu ili način života, morate odabrati kvalitetne i psima prilagođene proizvode koji svojim aktivnim tvarima pomažu i opskrbljuju organizam dodatnim nutrijentima ili određenim tvarima.

U trećem dijelu „Utjecaj dodataka prehrani” usredotočit ćemo se na pseći imunološki sustav te na njegovo jačanje.

Dodatak prehrani za imunitet kao dopuna pseće hrane

Naviknuli smo se suočavati s određenim problemima kada su oni već prisutni. Ovisno o prirodi problema, na mnoge od njih možemo utjecati već prije pojave ili općenito djelovati preventivno i tako ih čak i izbjeći. Točno to se uglavnom događa kod prekomjerne težine pasa ili jačanja imunološkog sustava. Preporučujemo da na pseći imunitet utječete cijele godine, a ne samo prije zime. Uvjereni smo da to većina i redovito čini – aktivnošću, njegom i zdravom psećom hranom.

Jak imunitet psa

Da biste obogatili pseću hranu, koja je i previše prerađena i ne priprema se svaki dan svježa, možete uzeti dodatke prehrani koji svojim aktivnim tvarima utječu na zdravlje, odnosno imunitet psa.

Pseći imunološki sustav ključan je za očuvanje općeg zdravlja psa. U tome sudjeluje više organa: timus, koštana srž, limfne žlijezde... Ako je imunitet snažan, u vrijeme promjene godišnjih doba i s time povezanih virusa i bakterija, možete izbjeći zdravstvene probleme kao što su prehlada i kašalj, osip, proljev i druge virusne i bakterijske infekcije.

Kada je i koju vrstu dodataka prehrani za podršku imunitetu potrebno dodati psećoj hrani?

Na tržištu su dostupni mnogobrojni dodatci prehrani namijenjeni jačanju imuniteta pasa. Upravo ta raznovrsnost omogućuje da ih upotrijebimo povremeno pojedinačno ili u kombinaciji. Psećoj hrani možete dodavati dodatke svaki dan umiješane u hranu ili nakon hranjenja.

Pseću hranu možete obogatiti prirodnim sastojcima ili dodatcima s propolisom ili, na primjer, mljevenim šipkom. Možete dodati više voća i povrća, kefir ili jogurt, ali bi njihova količina morala biti veća nego kod dodataka prehrani koji određene aktivne tvari sadržavaju u koncentriranijem obliku. I potonji su korisni za zdravlje i istodobno praktični za doziranje.

Zato se uravnoteženoj psećoj hrani dodaju dodatci u obliku praha, tableta ili iznimno praktično i atraktivno za pse, u obliku psećih poslastica. Primjer potonjih su i Nupperovi pseći hrskavci BeHealthy.

Što učiniti kada je imunološki sustav psa oslabljen?

Preporučujemo da svojeg psa redovito promatrate, pratite njegovo ponašanje, tek i opće raspoloženje. Kada primijetite bilo kakve promjene, preporučujemo da reagirate. To ne znači da psa odmah odvedete veterinaru, nego da obratite više pažnje na njegovo raspoloženje u sljedećim danima. Veterinara posjetite ako se promijenjeno stanje ne normalizira.

Imunitet psa u hladnijim danima

Evo nekoliko znakova koji mogu upućivati na slab imunološki sustav psa:

  • bezvoljan je i bez motivacije
  • brzo se umara i pospan je
  • vidljivi su simptomi prehlade: iscjedak iz nosa, kašalj
  • često ima proljev
  • pojavljuju se poteškoće s kožom

Kao što je već rečeno, dodavanjem određenih aktivnih tvari jača se imunitet psa. Zato je već prilikom pojave prvih simptoma ili sumnji, psećoj hrani potrebno dodati vitamin C, vitamin E, cink, vitamin A i D3.

Kako aktivne tvari doprinose snažnom imunitetu psa?

Vitamin C ili askorbinska kiselina vitamin je topiv u vodi, koji igra antioksidativnu ulogu te aktivno sudjeluje u radu imunološkog sustava. Premda ga psi sintetiziraju sami, dodavanje psećoj hrani ne šteti.

Vitamin E u organizmu psa djeluje kao antioksidans, što znači da štiti stanice od oksidativnog stresa i time čuva imunitet.

Cink je element koji je nužan za rast i razvoj organizma, utječe na neurološke i reproduktivne funkcije, sudjeluje u zacjeljivanju i doprinosi radu imunološkog sustava. Sudjeluje u procesima staničnog metabolizma.

Vitamin A igra važnu ulogu u rastu i radu imuniteta. Vitamin D održava normalnu funkciju imunološkog sustava. U kombinaciji s vitaminom C važan je za sprječavanje infekcija.

Probiotici/prebiotici uništavaju patogene bakterije i viruse te time poboljšavaju imunološku reakciju organizma.

Dodaci prehrani i imunitet

 

IZVORI:

MSD Manual: Immune System Responses in Dogs. Ian Tizard , BVMS, PhD, DACVM, Department of Veterinary Pathobiology, College of Veterinary Medicine and Biomedical Sciences, Texas A&M University. Jun 2018

PET MD: Natural Ways to Improve Your Dog’s Immune System. PetMD Editorial. March 01, 2017

Veterycn: How to Boost Your Dog’s Immune System. January 18, 2020