Važnost cinka u prehrani pasa

Cink je esencijalna hranjiva tvar i za ljude i za naše kućne ljubimce. U tijelu nema posebnog skladišta gdje bi se mogao čuvati, zato ga je potrebno cijelo vrijeme osiguravati uravnoteženom prehranom jer je nužan za normalan rad organizma, za rast i reprodukciju pasa. Sudjeluje u sintezi bjelančevina, omogućuje njihovu normalnu strukturu i djelovanje. Sudjeluje i u probavi ugljikohidrata, bjelančevina i masti, u procesima stanične signalizacije, ekspresiji gena i sastavu te radu membrana.

NEDOSTATAK CINKA

Vidljivi znakovi da vašem psu najvjerojatnije nedostaje te esencijalne hranjive tvari jesu suha dlaka bez sjaja, ispadanje dlake i upala kože. U mladunaca nedostatak cinka utječe na njihov rast i razvoj te na bolesti kože.

Ako u prehrani dođe do nedostatka te esencijalne hranjive tvari, to može znatno utjecati na zdravlje vašeg psa jer se povećava rizik za:

-           slabiji imunosni sustav

-           probavne smetnje

-           poremećaje u radu enzima

-           poremećaje u radu živčanog sustava

-           brže starenje

-           degenerativne bolesti

Nedostatak cinka kod pasa

Dodacima cinka u obliku različitih dodataka prehrani možete poboljšati opće zdravlje i osjećanje psa, smanjiti rizik za pojavu određenih bolesti i poboljšati rast dlake.

Psi mogu imati veće potrebe za cinkom u razdoblju povećanog stresa, u vrijeme rasta, kod intenzivne aktivnosti, skotnosti i u razdoblju bolesti. Potrebe se mogu razlikovati i s obzirom na pasminu, životno razdoblje, kondiciju te stres.

Odgovarajućim dnevnim obrokom psu možete osigurati dovoljnu količinu cinka, no potrebno je paziti da svejedno ne pretjerate jer i u tom slučaju možete naštetiti zdravlju svojeg psa. Preporučeni dnevni unos cinka jest 60 mg/kgSS. Izvori bogati cinkom su crveno meso, perad, jaja, a prisutan je i u sjemenkama, ali u teže iskoristivu obliku. Možete ga osigurati i psećom poslasticom Nupper BeHealthy, koja uz cink sadržava i omega-3 i omega-6 kiseline koje u pravom omjeru pridonose zdravom epitelu, daju koži elastičnost i smanjuju razdražljivost te djeluju protuupalno.

PRIRODNE NAMIRNICE BOGATE CINKOM

CRVENO MESO

Crveno meso dobro je probavljivo i psima je ukusno. Dobar je izvor bjelančevina, vitamina B12, niacina, vitamina B6, željeza, fosfora i cinka. Janjetina i govedina sadržavaju približno 4,5 mg cinka/100 g SS. Crveno meso sadržava i veći udio masti, zato ima višu energetsku vrijednost i preporučljivije je za aktivne i radne pse, a manje pogodno za pse s prekomjernom tjelesnom masom.

Crveno meso - cink

PERAD

Perad pripada u cjenovno najpovoljnije meso. Budući da sadržava nizak udio masti, ima nisku energetsku vrijednost zbog čega je pogodna i za pse s prekomjernom masom. Meso peradi psima je vrlo ukusno, lako je probavljivo te je bogat i jednostavan izvor bjelančevina. Sadržava i vitamin B3, B6, fosfor i selen te cink, iako nešto manje od crvenog mesa (2 mg/100g SS). Meso peradi sadržavaju i sve pseće poslastice Nupper, stoga njima možete upotpuniti potrebe za bjelančevinama i usto psu osigurati i druge važne hranjive tvari. Neki su psi alergični na perad, stoga se takvim psima ne savjetuje konzumacija mesa peradi.

JAJA

Jaja su izvrsno probavljiva namirnica i jedan od najboljih izvora lako dostupnih bjelančevina. Možda se čini malo neobično u prehranu pasa uključiti jaja, ali ona su posve pogodna hrana za vašeg ljubimca. Jaja sadržavaju 3 mg cinka/100g SS. Žumanjak sadržava masne kiseline, a bjelanjak je bogat bjelančevinama, avidinom i biotinom.

 

 

IZVORI:

Bonny Canteen 2020; 1: 149-164: Zinc in dog food, Anton C. Beynen.

ELSEVIER: Clinics in Dermatology, Volume 28, Issue 6, November–December 2010, Pages 686-693: Nutrition and skin diseases in veterinary medicine, P. Hensel.

Nutrition & Dietetics: Journal of Dietitians Australia, Volume 64, Issues 4, September 2007, Pages S113–S119: Nutritional composition of red meat, P. Williams.

The Journal of Nutrition, Volume 128, Issue 12, December 1998, Pages 2596S–2597S: Bioavailability of Zinc Propionate in Dogs, F. Brinkhaus, J. Mann, C. Zorich, J. A. Greaves.

The Journal of Nutrition, Volume 128, Issue 12, December 1998, Pages 2603S–2605S: The Influence of Dietary Sources of Zinc, Copper and Manganese on Canine Reproductive Performance and Hair Mineral Content, G. Kuhlman, R. E Rompala.